Δαίμονας

Η Εταιρεία Θεάτρου Συν-Επί(+,Χ) έχει την τιμή να συνεργάζεται για δεύτερη φορά με το Ελληνικό Φεστιβάλ. Είναι σημαντικό ότι το Ελληνικό Φεστιβάλ ανταποκρίθηκε με μεγάλη θέρμη και τις δύο φορές στην συμπαραγωγή δύο νέων ελληνικών έργων.  Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών 2011, από τις 23 έως τις 27 Ιουνίου θα πρωτοπαρουσιαστεί* στο Από Μηχανής Θέατρο το τελευταίο έργο της Μαρίας Ευσταθιάδη Δαίμονας, Sostenuto assai cantabile το οποίο σκηνοθετεί και ερμηνεύει η Ρούλα Πατεράκη.

Ο πολυφωνικός μονόλογος Δαίμονας, έχει ως αφετηρία τους Δαίμονες του Φιοντόρ Ντοστογιέσκι, και ειδικότερα το σημείο όπου ο Νικαλάι Σταβρόγκιν εξομολογείται μεταξύ άλλων μια αποτρόπαιη πράξη : το βιασμό της δωδεκάχρονης Ματριόσα και την αυτοκτονία της την οποία, ενώ μπορούσε, δεν την εμπόδισε.

Με μια τολμηρή ανατροπή της μυθιστορηματικής αλήθειας, η Μαρία Ευσταθιάδη δίνει ζωή στην Ματριόσα και τη βάζει να «αφηγείται» στα πενήντα της, την ημέρα της αυτοχειρίας της, μέσα από τρεις φωνές : τον έρωτά της για τον Σταβρόγκιν από παιδί, τη δεύτερη συνάντησή τους στα δεκαοχτώ της, τη σύντομη ταραγμένη σχέση τους μέχρι την αυτοκτονία του, και την προσκόλλησή της σ’ αυτόν μέχρι το δικό της θάνατο.

Αυτή η εκδοχή της ιστορίας είναι απλώς ένα πρόσχημα για να περιγράψει η συγγραφέας την δύναμη και την τρέλα της επιθυμίας, τη σεξουαλικότητα και τον έρωτα στη γυναίκα, αλλά και την άρνηση της απώλειας.

Η Ταυτότητα της Παράστασης

Σκηνοθεσία-ερμηνεία: Ρούλα Πατεράκη

Ομάδα έμπνευσης: Ρούλα Πατεράκη-Άκις Βλουτής

Σκηνικά-κοστούμια: Λιλή Κεντάκα

Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος

Βίντεο: Αλέξανδρος Μιστριώτης

Ηχητική σύνθεση: Γιάννης Κοτσώνης

Επιμέλεια κίνησης: Μπέτυ Δραμισιώτη

Βοηθός σκηνοθέτη: Τασία Σοφιανίδου

Συμπαραγωγή Εταιρείας Θεάτρου Συν-Επί (+,Χ) & Φεστιβάλ Αθηνών

* Ο Δαίμονας της Μαρίας Ευσταθιάδη, παρουσιάστηκε το 2010 στο Φεστιβάλ Mousson d’Eté και το 2011 στην Comédie Françaises

* Το κείμενο του Δαίμονα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος