Στάχτη στα μάτια

Σε αυτό το έργο του ο Λαμπίς καταπιάνεται με την ταξική δυσφορία και την προσπάθεια για κοινωνική ανέλιξη. Ο αποτυχημένος γιατρός Μαλενζάρ είναι σχετικά ικανοποιημένος από το αδιατάρακτο τίποτα της ύπαρξής του, μέχρι που φτάνει στ’ αυτιά του ότι η κόρη του απολαμβάνει την ερωτική συντροφιά ενός νέου του «καλού κόσμου».

Η γαμήλια προοπτική της σχέσης προκαλεί στους Μαλενζάρ ανησυχία για το αν η κόρη τους αρμόζει στην κοινωνική θέση των υποψήφιων συμπέθερων, στους οποίους αποφασίζουν να ρίξουν στάχτη στα μάτια σε ό,τι αφορά την οικονομική τους κατάσταση. Η ίδια ακριβώς ιστορία εκτυλίσσεται και στην πλευρά των Ρατινουά, της οικογένειας του γαμπρού. Το αποτέλεσμα είναι μια ξεκαρδιστική σύγκρουση, κατά την οποία όλα αποκαλύπτονται, όλα διαλύονται και όλα ξαναφτιάχνονται με την έλευση του… «από μηχανής» θείου που ενώνει τους δύο εραστές!

Πρόκειται για μια μαύρη φάρσα -από τις αντιπροσωπευτικότερες και τις καλύτερες του γαλλικού 19ου αιώνα- γραμμένη από τον μετρ του είδους Ευγένιο Μαρίν Λαμπίς. Μπουρζουάδες και υποψήφιοι μπουρζουάδες, ξεπεσμένοι επιχειρηματίες, σοβαροφανείς επαγγελματίες, ματαιόδοξες κυρίες, χρυσές μετριότητες– κανένας εκπρόσωπος της μεσαίας τάξης δεν μένει αλώβητος από την φοβερή πένα του οξυδερκή συγγραφέα που ανύψωσε τους χαρακτήρες του σε πλάσματα που μοιράζονται εξίσου τον τίτλο του ήρωα και του καθάρματος, του άγιου και του άσωτου.

Συντελεστές

Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Νίκος Χατζόπουλος

Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη

Κοστούμια: Θάλεια Ιστικοπούλου

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Μουσική: Θοδωρής Αμπαζής

Παίζουν: Άκις Βλουτής, Νίκος Γιαλελής, Δημοσθένης Ελευθεριάδης, Γιώργος Ζιόβας, Σοφιάννα Θεοφάνους, Μαρία Κόμη – Παπαγιαννάκη, Κώστας Μπερικόπουλος, Μάνια Παπαδημητρίου, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου