Ο χορός του θανάτου

Ήρωες του έργου ο δεσποτικός και απόμακρος Λοχαγός Έντγκαρ και η σύζυγός του Αλίς, πρώην φιλόδοξη ηθοποιός, οι οποίοι ζουν τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια σ΄ένα απομονωμένο νησί του αρχιπελάγους της Στοκχόλμης, γνωστό ως Μικρή Κόλαση. Γιορτάζουν την αργυρή επέτειό τους με έντονους διαξιφισμούς και συνεχείς αντιδικίες. Δύο σύζυγοι άγνωστοι μεταξύ τους, αναμετρούνται καθημερινά σ΄ένα ανελέητο παιχνίδι αλληλοεξόντωσης, παραλογισμού και αλληλοκαταστροφής μέχρι τελικής πτώσης.

Ο πληγωμένος εγωισμός τους, τούς κατευθύνει σε ψυχικά γρονθοκοπήματα με σκοπό την υπονόμευση, την συρρίκνωση και την εξαφάνισή τους. Ο πέτρινος πύργος που κατοικούν είναι η εκούσια φυλακή τους και οι ίδιοι φαίνονται ανήμποροι να αποδράσουν. Στα σαθρά θεμέλιά του, συγκεντρώνεται όλη η μοχθηρία του κόσμου και ο αέρας είναι δηλητηριώδης. Μόνη διέξοδος και απολύτρωση φαντάζει η αναμονή του θανάτου. Στο σπιτικό τους δεν ακούγονται παιδικές φωνές, δεν υπάρχουν υπηρέτες, δεν έρχονται επισκέπτες, δεν υπάρχει ζεστό φαγητό, δεν περισσεύουν χρήματα, δεν χωράει αγάπη. Μόνο φαρμακερές λέξεις, πικρά λόγια, τοξικά βλέμματα, ανείπωτη μοναξιά, καταπίεση, πλήξη, ανία και αποσύνθεση.

Την αρρωστημένη και παγιωμένη ισορροπία του ζευγαριού διαταράσσει η άφιξη του Κουρτ, ξαδέλφου της Αλίς και φίλου του Έντγκαρ, ο οποίος αναλαμβάνει την διεύθυνση του λοιμοκαθαρτηρίου. Ο Κουρτ ενδύεται την αμήχανη ιδιότητα του εξομολόγου και των δυο, αλλά σύντομα αποκτά τη δεινότερη θέση. Τόσο η Αλίς, όσο και ο Λοχαγός παίζουν μαζί του μ’ έναν απρόκλητα στυγερό τρόπο και εν τέλει διεγείρουν σ’ αυτόν μια αντίστοιχη βιαιότητα. Ο καταλύτης Κουρτ στο τέλος θα υποστεί μεγαλύτερη ταπείνωση και θα φύγει τρέχοντας. Όσο για τους εναπομείναντες, μόνοι θα συνεχίσουν να αναρωτιούνται αν η ζωή τελικά είναι φάρσα ή τραγωδία, αν όλο αυτό που βιώνουν είναι η μοίρα του ανθρώπου και θα αποδεχτούν τελικά ότι είναι γραφτό να βασανίζουν ο ένας τον άλλον.

Η αξία της ζωής είναι να διαγράφουμε λάθη του παρελθόντος… δεν είμαστε καταραμένοι, είμαστε μόνοι και χαμένοι…

Ταυτότητα παράστασης
Παίζουν: Άκις Βλουτής, Δήμητρα Χατούπη, Βασίλης Ευταξόπουλος
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Σκηνοθεσία: Άκις Βλουτής
Σκηνικά-κοστούμια: Νίκος Αναγνωστόπουλος
Φωτισμοί: Δημήτρης Λογοθέτης
Μουσική: Κώστας Ζησιμόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Αντωνίνα Βλουτή
Φωτογραφίες-trailer: Βάσια Αναγνωστοπούλου
Προβολή-επικοινωνία: BrainCo (υπεύθυνη project: Σταυρούλα Κεντιέ)
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη: 20.00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 21.00
Θέατρο «Μεταξουργείο»
Ακαδήμου 14, Αθήνα 104 36