Ο καλύτερος τρόπος να ζεις

Από τις 21 Νοεμβρίου 2010 η Εταιρεία Θεάτρου Συν-Επί (+,Χ) θα παρουσιάσει στο Από Μηχανής Θέατρο για πρώτη φορά στην Ελλάδα την υψηλή κωμωδία του Νόελ Κάουαρντ Ο καλύτερος τρόπος να ζεις… Ένα μεθυστικό ερωτικό γαϊτανάκι που αποδεικνύει ότι η πάλη ανάμεσα στον πόθο για την καταξίωση και τη χαοτική έκρηξη της ερωτικής επιθυμίας δεν μπορεί παρά να είναι αιώνια!

Ο καλύτερος τρόπος να ζεις – τέσσερις άνθρωποι έχουν μπλεχτεί τόσο ανεπανόρθωτα σε μία ξέφρενη κούρσα ερωτικού πάθους που θα σωθούν μόνο καταργώντας κάθε ηθικό κανόνα. Δεν ζητούν να γίνουν ανήθικοι αλλά, όπως τα παιδιά στο παιχνίδι τους, καταργούν κάθε έννοια ηθικής για όλο τον κόσμο. Ο Λήο, θεατρικός συγγραφέας, ο Όττο, ζωγράφος και η Γκίλντα, διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων έχουν τέτοια εμμονή με τη φιλική τους αγάπη και την αλληλεξάρτησή τους που κάθε όριο αυτομάτως καταρρέει. Έχουν αποφασίσει πως ο μόνος τρόπος να ζει ένας άνθρωπος είναι να αποζητά την περιπέτεια, τη δόξα, την επιτυχία, το σεξ, τη δημιουργία και ασφαλώς τη στοργή… μήπως έχουν άδικο;

Ο Όττο το σκάει έξω φρενών από το ατελιέ του στο Παρίσι όταν ανακαλύπτει την ερωμένη του Γκίλντα στο κρεβάτι με τον καλύτερο του φίλο, τον Λήο. Ο Λήο καταρρακώνεται στο Λονδίνο όταν συλλαμβάνει τον Όττο και την Γκίλντα ταραγμένους μετά το σεξ. Μόνο που τώρα αυτή που αποδρά είναι η Γκίλντα, αποζητώντας την ευτυχία και την επιτυχία στη Νέα Υόρκη, στον γάμο της με τον Έρνεστ, έμπορο έργων τέχνης. Ο Όττο και ο Λήο όμως μετά από δύο χρόνια στα νησιά του Ειρηνικού επιστρέφουν για να τη διεκδικήσουν. Κάθε σενάριο που τους απομακρύνει από εκείνη είναι ανυπόφορο. Ποια θα είναι η λύση που θα τους προσφέρει τελικά την ευτυχία;

Πώς μπορεί να επηρεάσει μια γενιά ανθρώπων εθισμένων στην αποκάλυψη και τη συσσώρευση της πληροφορίας ένα έργο του 1930 όπου η γλώσσα κρύβει, καλύπτει και μυθοποιεί όσα δεν μπορούν να ειπωθούν με το όνομά τους, ενώ τα ειρωνεύεται και τα κατασπαράζει; Σε αυτό το έργο ο Κάουαρντ πετυχαίνει ότι πιο δύσκολο για έναν θεατρικό συγγραφέα: να απεικονίσει ό,τι θεωρείται ανήθικο χωρίς να το κατηγορεί ούτε να το επικροτεί, κάνοντας το τόσο γοητευτικό ώστε να μην γίνεται απωθητικό, αλλά και τόσο απάνθρωπο ώστε να μη φαντάζει σαν ιδανικό.

Από το Παρίσι στο Λονδίνο, από τα νησιά του Ειρηνικού στη Νέα Υόρκη, ένα ξεκαρδιστικό ταξίδι που καταργεί το ψέμα του αυθορμητισμού και οδηγεί στην αλήθεια της πιο σκληρής στοργής.

Η Ταυτότητα της Παράστασης

Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Αντώνης Γαλέος

Σκηνικἀ– Κοστούμια: Νίκος Αναγνωστόπουλος

Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος

Ηχητικό περιβάλλον: Νέστωρ Κοψιδάς

Χορογραφία: Αντωνίνα Βλουτή

Παίζουν: Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Νέστωρ Κοψιδάς, Δημήτρης Μακαλιάς, Φαίη Ξυλά

Aκούγονται οι φωνές των: Άκι Βλουτή, Μάγιας Λυμπεροπούλου, Κατερίνας Μπερδέκα, Ρούλας Πατεράκη

Τα ρούχα της παράστασης είναι ευγενική χορηγία του Λάκη Γαβαλά