Ιστορία των μεταμορφώσεων

Οι Μεταμορφώσεις του Γιάννη Πάνου είναι ένα έργο πέντε κεφαλαίων, τα οποία ενώ φαινομενικά αποτελούν ανεξάρτητους παραβολικούς τόπους, στην ουσία είναι εγγεγραμμένα σε ένα κοινό πολιτισμικό ιστό. Ξεκινούν πάντα από ένα μυθικό ή ιστορικό πρόσωπο, το οποίο μέσα από αλλεπάλληλες μεταμορφώσεις βιώνει την δραματική περιπέτεια της θέωσης. Οι πέντε παραβολικοί τόποι: α) Ο Κόσμος, εισάγει μέσω του αφηγητή του την έννοια της ρευστότητας της Κοσμογονίας, β) ο Ντον Λορέντζο, μέσα από τους δρόμους του μυστικισμού περνάει στη μεταμόρφωση του θανάτου, γ) ο Φιλόσοφος, μέσα από την πολιτική περιπέτεια και τις φιλοσοφικές αντιφάσεις του Χριστιανισμού βιώνει την περιπέτεια της αίρεσης, δ) Ο Σκάλδος, το Ελληνικό πνεύμα μεταμορφώνεται και θριαμβεύει μέσα από τις Σκανδιναβικές Σάγες και ε) ο Μεσσίας, στον τελευταίο παραβολικό τόπο ένας ψευδομεσσίας προσπαθεί να υπερκεράσει την ανθρώπινη φύση του και να φτάσει τον Θεό.

Στην έναρξη των δύο κύκλων, ο φιλόλογος Αριστοτέλης Σαίνης θα προλογίσει το έργο του συγγραφέα Γιάννη Πάνου. Πριν από κάθε παράσταση, θα ακούγεται ηχογραφημένη η περίληψη των προηγούμενων κεφαλαίων του βιβλίου.

Συντελεστές

Ερμηνευτής: Ρούλα Πατεράκη

Δημιουργική Ιδέα: Άκις Βλουτής

Εικαστικό Περιβάλλον: Νίκος Αναγνωστόπουλος

Φωτιστική Επιμέλεια: Νίκος Βλασόπουλος

Ο Διονύσης Μαλλούχος στο πιάνο θα παρακολουθεί τη σκηνική δράση ερμηνεύοντας κομμάτια του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, διαφορετικά σε κάθε παράσταση.