Ευγενείς αγωνίες

Από τις 7 Ιανουαρίου 2012 η Εταιρεία Θεάτρου Συν-Επί (+,Χ) παρουσιάζει στο Από Μηχανής Θέατρο τον μονόλογο Ευγενείς Αγωνίες του Σωτήρη Σαμπάνη που έχει βραβευθεί με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Θεατρικού Έργου από το Υπουργείο Πολιτισμού το 2009. Μέσα από τις ταραγμένες περιόδους της μεταπολεμικής Ελλάδας, η ηρωίδα διανύει ενώπιον μας τρεις φάσεις της ζωής της με μια σπαρακτική, αφοπλιστικά αληθινή φωνή.

Η Ισμήνη μικρή. Λατρεύει να ξηλώνει κλωστή-κλωστή ξεφτισμένα μαντηλάκια, να βλέπει τους καπνούς από τα τσιγάρα που κάνουν ωραία σχήματα στο φως της μηχανής στον κινηματογράφο, να μετράει μέχρι το εβδομήντα πέντε για να ξαναγεμίσει το καζανάκι, να ανοίγει το ραδιόφωνο για να ακούσει τραγούδια και θέατρο. Η Ισμήνη ενήλικη. Μένει με τα αδέλφια της στην Αθήνα. Δουλεύει σε μια βιοτεχνία παιχνιδιών. Ερωτεύεται, χωρίζει, μένει δώδεκα μέρες νηστική, με τσιγάρα, νερό και αναμνήσεις μόνο. Η Ισμήνη μεγαλύτερη και παντρεμένη. Ο άντρας της λέει ότι θα χωρίσουν την ώρα που πρέπει και όλες οι καμπάνες του κόσμου χτυπούν χαρμόσυνα μέσα της. Και χωρίζει. Και πιστεύει πως από φόβο σμίγουν οι άνθρωποι, από φόβο φτιάχνουν οικογένεια… από φόβο χτίζουν σπίτια… Το φόβο τους στεγάζουν εκεί μέσα…

Η Εταιρεία Θεάτρου Συν-Επί (+,Χ) από την πρώτη χρονιά που σχηματίζει ρεπερτόριο στο θέατρο Από Μηχανής Θέατρο έθεσε έναν άξονα σκηνικής μελέτης του εξαιρετικά απαιτητικού αλλά και ενδιαφέροντος είδους του θεάτρου, του μονολόγου, που διατρέχει και τις τρεις προηγούμενες θεατρικές σεζόν αλλά και αυτή που διανύουμε. Πολλές γυναίκες διαφορετικής ηλικίας έκαναν τον τελευταίο απολογισμό της προσωπικής τους, συναρπαστικής περιπέτειας και σάλπαραν –με τον έναν ή τον άλλον τρόπο– για έναν «άλλο» κόσμο. (Κωλοδουλειά του Γιάννη Μαυριτσάκη, σε σκηνοθεσία Άγγελου Μέντη με την Αγγελική Στελλάτου, Κίτρινο σκυλί του Μισέλ Φάις σε σκηνοθεσία της Λίλλυς Μελεμέ με την Αλεξία Καλτσίκη, Jackie της Ελφρίντε Γέλινεκ σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου με τη Σοφία Σεϊρλή, Η γυναίκα της Πάτρας του Γ.Χρονά σε σκηνοθεσία Λένας Κιτσοπούλου με την Ελένη Κοκκίδου, Είσαι η μητέρα μου του Γιόοπ Άντμιρααλ, σε σκηνοθεσία Ασπασίας Κράλλη με τον Χρήστο Βαλαβανίδη, Wunschkonzert του Φραντς Ξαβιέρ Κρετζ, σε σκηνοθεσία Ζωής Χατζηαντωνίου με τη Δέσποινα Κούρτη, Δαίμονας της Μαρίας Ευσταθιάδου σε σκηνοθεσία και ερμηνεία της Ρούλας Πατεράκη, Την Τρίτη στο Σουπερμάρκετ του Εμμανουέλ Νταρλέ σε σκηνοθεσία Κατερίνας Μπερδέκα με τον Φαίδωνα Καστρή.)

Η Ταυτότητα της Παράστασης

Σκηνοθεσία Τάκης Τζαμαργιάς

Σκηνικά – Κοστούμια Νίκος Αναγνωστόπουλος

Φωτισμοί Σοφία Αλεξιάδου

Ερμηνεύει η Σοφία Σεϊρλή

* Το έργο έχει εκδοθεί μαζί με επίμετρο από τις εκδόσεις Αιγόκερω